Kulturális Központ

Vályogos Gréta

Vályogos Gréta

A múlt héten hozott döntéshez igazodva, miszerint 500 fő feletti zenés-táncos események továbbra sem rendezhetők, át kellett gondolnunk, hogy a nyírbátori Retro napok koncertjeit milyen formában rendezhetjük meg.

Igazodva a lehetőségekhez a nyírbátori Retro napok tervezett koncertjei az alábbiak szerint módosulnak:

- augusztus 22. 20:00 Tessék választani! - a Polip együttes és vendégzenészeik műsora

- augusztus 23. 18:00 és 20:30-as kezdéssel: A Neoton Família Sztárjai

A koncertek helyszínei: a 2-es iskola udvara

Bejárat: a 2-es Pub és az Ifjúsági és Családi Kuckó felől 500-500 főig korlátozva.

A beengedés során kérjük a koncertlátogatók türelmét.

 

 

péntek, 14 augusztus 2020 19:00

Bátori Korzó

Augusztusban ismét akusztikus koncertekkel válnak színesebbé Nyírbátor terei. Idén a Szabadság tér mellett, a 2-es Pub is a Bátori Korzó helyszínéül szolgál. A koncertek mellett finom ételekkel és italokkal várunk minden kikapcsolódni vágyót.

Korzó a Szabadság téren:
 
2020. augusztus 14. (péntek)
19:00 Sárbogár
21:00 Szelina és Csintalan Márk
 
2020. augusztus 15. (szombat)
19:00 ZTM Group
21:00 Baricz Gergő és az Uszticsok
 
2020.augusztus 20. (csütörtök)
19:00 No Dress Code Acoustic
21:00 Kiss Jancsi és Zenésztársai
 
2020. augusztus 21. (péntek)
19:00 NorAcoustic
21:00 Melounge Duo
 
Korzó a 2-es Pubban:
 
2020. augusztus 28. (péntek)
19:00 Funk you
 
2020. augusztus 29. (szombat)
19:00 Uknow duo
 
A program ingyenes!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
 
csütörtök, 16 július 2020 09:53

Közösségi szolgálat

2013. augusztus 2-tól hivatalos, regisztrált diák önkéntes fogadó hely a Nyírbátori Kulturális Központ.

A diákok rendszeresen segítik munkánkat a téli időszakban elsősorban a ruhatárban, illetve a „Mikulásházban”, a nyári szezonban pedig szórólapozással, plakátok kihelyezésével, valamint a kültéri rendezvényeinken kisebb részfeladatok ellátásával igyekeznek segítségünkre lenni.

Az alábbi intézményekkel állunk szerződésben:

  • Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium
  • Mátészalkai Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

 

Közösségi szolgálattal kapcsolatban keresse Széplaki Marianna kolléganőnket!

Elérhetősége: +36 42 510 076, +36 70 337 6877, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

téboly két részben

A bohózat főhőse Eric, aki egy házban lakik feleségével, Lindával és albérlőjükkel, Normannal. Eric már két éve van állás nélkül, de ezt nem merte otthon bevallani, inkább társadalombiztosítási csalásokból tartja el magát. Egyre újabb és újabb - nem létező - bérlőket jelent be, akik valamennyien halmozottan hátrányos helyzetűek, így számtalan jogcímen érkezik kisebb-nagyobb összegű támogatás a férfi bankszámlájára. Ez remekül megy mindaddig, amíg megérkezik a házba egy társadalombiztosítási ellenőr, és innentől kezdve elindul a hazugságok végeláthatatlan sorozata.

Ray Cooney neve bizonyára ismerősen cseng a könnyű vígjátékok kedvelőinek, hiszen ő a műfaj koronázatlan királya. Olyan művek kapcsolhatók a nevéhez, mint a Miniszter félrelép vagy a Páratlan páros. Ray Cooney fia, Michael Cooney - folytatva a családi hagyományokat - ugyancsak fergeteges komédiákat ír (például: Minden lében három kanál vagy mostani bemutatónk a Nem ér a nevem).

 

SZEREPOSZTÁS

 

Eric Swan - BELEZNAY ENDRE

(40 körüli férfi, a látszatot a végtelenségig fenntartó lúzer adócsaló)

Linda Swan –VANYA TÍMEA/MEZEI RÉKA LÉDA/KISS RAMÓNA

(Eric felesége, a házasságát helyreállítani akaró, férjét szerető feleség)

Norman Bassett – HARMATH IMRE

 (Eric lúzer barátja,  aki Eric nyakán lóg és nála is lakik)

Mr. Jenkins – SUHAJDA DÁNIEL/KISS ZOLTÁN
(eltökélt és szigorú hivatalnok)

George bácsi – PINTÉR GÁBOR
(50 körüli, régi vágású csibész)

Sally Chessington – BUGÁR ANNA
(jó szándékában mindenkit az őrületbe kergető szociális munkás)

Chapman doktor – SZÁRAZ DÉNES / STRAUB PÉTER
(szexuál pszichológus, de magát sem ismeri igazán, ráadásul viselkedési zavarokkal küzd)

Mr. Forbright – IMRE ISTVÁN

(munkáját roppant komolyan vevő temetkezési vállalkozó)

Miss Cowper – BÁNFALVY ÁGNES/VANYA TÍMEA
(Mr. Jenkins eltökélt főnöke)

Brenda Dixon – MEZEI RÉKA LÉDA/SZABÓ NOÉMI
(Norman Bassett hóbortos-habókos menyasszonya)

 

Fordító és dramaturg: Benedek Albert

Rendező: Horváth Csaba
Producer: HCS, Oliver W. Horvath

Koreográfus: Horváth Gyula Antal
Díszlet- és jelmeztervező: Győri Gabriella

Rendezőasszisztens: Kabódi Szilvia

Ügyelő: Kabódi Szilvia, Kovács Erika

A szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk. Épp ezért Avaroson nem is nagyon fél senki se – ott aztán a szörnyeket annyira ismeri mindenki, hogy előre köszönnek nekik, mielőtt azok annyit mondanának, hogy RÁÁÁÁ, meg VICSOR.

Időpontok:
2020. szeptember 21. (hétfő) 10.00
2020. szeptember 21. (hétfő) 14.00
2020. szeptember 22. (kedd) 10.00
2020. szeptember 22. (kedd) 14.00

Az április 21-22-i elmaradt előadásokra megváltott bérletek és jegyek ezekre az időpontokra érvényesek.

Az 1960-as és 70-es években a magyar jazz-élet markáns, nemzetközileg is jegyzett képviselője volt a Debreceni Jazz Quartett. Vezetőjének, Dr. Kiss Ernőnek halála után a zenekar tagjai néhány évre abbahagyták a közös muzsikálást. 1984-ben Gyarmati Zoltán elhatározta, hogy további tagok bevonásával más stílusban játszó, új zenekart alapít. Így jött létre a Debrecen Dixieland Jazz Band. A zenekar repertoárjában a népszerű dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett különböző stílusok dixieland-es megszólaltatása is szerepel. 

További információk: www.debrecendixieland.hu
Facebook: Debrecen Dixieland Jazz Band Hivatalos Oldala

Moderátor: Kovács János

A koncert ingyenes!
Midnenkit szeretettel várunk!

szerda, 11 november 2020 19:00

Presser Gábor szerzői estje

"Dalok régről és nemrégről"  - PRESSER GÁBOR szerzői estje 2020. november 11-én (szerda) 19.00-kor a Nyírbátori Kulturális Központban. Vendég: Szabó Tamás - szájharmonika-művész.
 
Belépő: 4000 Ft, Nyírbátor Városkártya és Nyírbátor Barát Kártya kedvezmény: 3600 Ft.
 
Presser-dalt először a Verebes-féle kis színtársulat mutatott be. 17 évesek voltak, és saját színházat akartak. A Karinthy-versre írt dal nem lett túl híres, de a zeneszerző idővel igen.
Presser pár év múlva az Omega együttes Eötvös Klub-beli pianínóján mutogatta néhány dalát, háta mögött a kíváncsi zenekarral, akik aztán befogadták a dalokat írni tudó szemüvegest. 1968 és ’71 között három klasszikus Omega-bakelit „főzeneszerzője” és orgonistája: Trombitás Frédi és a rettenetes emberek, 10000 lépés, Éjszakai országút.
1971‑ben megszületik a Locomotiv GT zenekar, melynek regényes életrajzát több kiadvány ismerteti, az éppen aktuális cenzúra és öncenzúra szerkesztésében. Az 1985‑ös És ilyen a Boksz? című könyv három legizgalmasabbnak ígérkező fejezete nem is jelenhetett meg. A kubai, a román és a szovjet turnékról szólók… Amúgy a zenekar legszórakoztatóbb tulajdonsága a „mindenki másképp” gondolkodás mellett a „mindenki másképp” emlékezés. (Lásd a Volt 1×1 zenekar című filmet.) De hát túl sok és túl sűrű az emlékeznivaló, és bizony némi idő is eltelt közben. De ami ennél fontosabb: a dalok nem sokat romlottak.
Zeneszerzőnk az LGT mentén (-vel) (-ben) (között) dalokat, lemezeket, lemezsorozatokat, rádiós mesejátékokat, baletteket és egy kis kötetnyi dalszöveget ír.
Első „hivatalos” színházi darabjának zeneszerzésére (Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regényéből) a Vígszínház kéri fel, 1972‑ben. Azóta számos musicalt, zenés színpadi művet hoz létre, csak Magyarországon közel kétmillió színházjegyet „ad el”. Néhány cím: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), Harmincéves vagyok (1975), Jó estét nyár, jó estét szerelem (1977), A sanda bohóc (1981), A próba (balett, Állami Operaház Erkel Színháza, 1982), A padlás (1988), Szent István körút 14. (1998), Túl a Maszat-hegyen (Budapest Bábszínház, 2005), Magyar Carmen (2007) és újra a Túl a Maszat-hegyen (Pesti Színház, 2010). 1978‑tól a Vígszínház zenei vezetője, és számos színpadi mű kísérőzenéjét is szerezte.
Pressert a színházrendezők mellett a filmesek is hamar megtalálták, harmincegynéhány magyar és külföldi film zeneszerzője.
Az Amadinda Ütőegyüttes a Drum Street Blues című darab megírására 1989‑ben kérte fel, melyet még az évben bemutatnak a Zeneakadémián. Azóta is sokat zenélnek együtt, mára már hagyomány a szilveszteri közös koncertjük.
Pressert 1992‑ben felfedezi a BMG Ariola, és rövid két év alatt kipréseli belőle a Csak dalok című CD-t, ami később platinalemez lesz. 1995‑ben kilenc estét játszik a zsúfolásig megtelt Vígszínházban, aztán nem ad koncertet egészen 2001‑ig. Akkor viszont ötvenet. A Dalok régről és nemrégről című „zenekaros” koncertsorozatból DVD is készült. 1996‑ban felveszi a Kis történetek című CD-t, újra neves külföldi és hazai zenészekkel. Szintén platina lett. 2000 novemberére lassan elkészül az Angyalok és emberek című Presser-CD is, és a megjelenés napján már aranylemez lett, azóta platina.
Közben ’97‑ben meglepetésre kisikeredik az LGT 424 – Mozdonyopera című lemeze, sőt 2002‑ben sok tízezer emberrel LGT-fesztivált rendeznek, és ekkor jelenik meg a Locomotiv GT eddigi utolsó lemeze, A fiúk a kocsmába mentekcímmel. 2007‑ben a Szigeten újból tízezrek előtt ad koncertet a zenekar. 2013. február 15‑ére a Locomotiv GT egy Aréna-koncertet hirdetett meg, amelyet végül a hatalmas érdeklődés miatt kibővítettek még két koncertnappal és egy főpróbával. Fél évvel a téli telt házas bulik után pedig Alsóörsön, szabadtéren állt színpadra a négy zenész, és a tabáni bulik hangulatát idézve majd húszezren a fűben fekve és/vagy végigtáncolva élvezték a több mint háromórás koncertet.
1998‑ban jelenik meg a BMG Ariola gondozásában-szerkesztésében a Presser Gábor zeneszerzői pályafutásának dalait tartalmazó, A zeneszerző című válogatáslemez, és ezt 1–1 újabb követi kétévente. A sorozat legutolsó CD-jénPresser olyan dalai hallhatók, amelyeknek nem csupán a zenéjét, hanem szövegét is maga írta.
Legutolsó BMG/Sony-szólólemeze t12enkettő címmel, tizenkét vadonatúj dallal 2006 novemberében jelent meg.
Presser 2004‑ben bemutatja a Vígszínház Házi Színpadán a Dalok a színházbólcímű estjét, ahol játszik az elmúlt közel négy évtized színházi dalaiból, mesél színházról, színészekről, rendezőkről, írókról, költőkről, mindenről, ami színház. A 100. előadás óta most épp szünetel a sorozat.
Hosszú-hosszú évek után 2008 augusztusában végre megvalósul Presser Gábor régi álma: a Magyar Dal Napja. Több tízezres tömeg előtt, a Sziget 0. napján, a hétórás koncerten a magyar könnyűzene több korszakának és stílusának képviselői játszották el részben saját dalaikat, részben más előadókét. Azóta minden szeptember második vasárnapján, egyre több helyen, közöttük számos vidéki városban zajlanak a zenei események, és egyre több ember élvezi ezt a valóban „alulról” építkező ünnepet.
2009. január 24‑én 1koncert erejéig Presser Gábor első szólófellépése volt a Budapest Sportarénában, természetesen telt ház előtt. Ebből a több mint 3 órás koncertből 1 CD jelent meg, 1 óra az 1 koncert-ből címmel.
2009 novemberében a Dohány utcai zsinagógában jótékonysági koncertet adott Az Élet Menete Alapítvány javára. A koncertből DVD is készült.
2011‑ben a LoCoVox kiadásában megjelent a Presser Gábor – Parti Nagy Lajos: Rutinglitang (Egy zenemasiniszta) című cédékönyv/könyvcédé, ami a zeneszerző 36 (!) újonnan komponált dalát és két feldolgozását (Pancsoló kislány, Szomorú vasárnap) tartalmazza. Presser két éve kezdett foglalkozni Parti Nagy Lajos verseivel, a Szódalovaglás, az Esti kréta és a Grafitnesz című kötetekbol maga válogatta a 74 perces CD szöveganyagát.
Presser Gábort 2014‑ben egy akkor 45 éves dallal Grammy-díjra jelölték. Ugyanis a legjobb rapdal kategóriában Kanye West New Slaves című száma is versenyben volt a Grammy-díjért, és a rapper ennek a dalnak az utolsó másfél percében használta fel hangmintaként az 1969‑es Gyöngyhajú lányt.
2015 januárjában a LoCoVoX kiadásában megjelent Presser Gábor „szobalemeze” a Szerenád helyett, ami megjelenésekor vezette az iTunessikerlistáját.
Zeneszerzőnk írt dalokat – és néha dalszöveget is – többek között Katona Klárinak, Zoránnak, Demjén Ferencnek, Révész Sándornak, Kentaurnak, Malek Andreának, Kaszás Attilának, Kulka Jánosnak, Kern Andrásnak, Kovács Katinak, Király Lindának, Oláh Ibolyának és Rúzsa Magdinak.
Díjai: Erkel Ferenc-díj (1977), Érdemes Művész (1990), Huszka Jenő-díj (1996), Artisjus-díj (1999), Kossuth-díj (2003), Prima Primissima díj (2004), Pro Urbe Budapest díj (2009), Budapest XIII. kerületének díszpolgára (2010), Radnóti-díj (2011).
Az április 7-i elmaradt koncertre megváltott jegyek erre az időpontra érvényesek.
 
kedd, 25 augusztus 2020 19:00

Pasik a pácban - Gergely Theáter

Zenés vígjáték két részben

Írta: Johnnie Mortimer, Brian Cooke, Szolnoki Péter, Duba Gábor

Mildred és George 25 éves házassági évfordulójukat készülnek megünnepelni. A feleség a tengerpartot javasolja helyszínül, ám a férj nem nagyon akar menni. Vacsoravendégeket várnak, ám csak Ethel, Mildred nővére érkezik meg, és kiderül, hogy csúnyán összeveszett a férjével, Humphreyval. A két testvér arra szövetkezik, hogy jobb híján ők utaznak el a tengerpartra. A két itthon hagyott férj, kihasználva a helyzetet, beleveti magát az éjszakába és két fiatal „pipivel” Jenniferrel és Shirleyvel térnek vissza a lakásba, hogy egy görbe és buja estét töltsenek alkalmi partnereikkel. Ám váratlanul a feleségeik is visszatérnek, mert a repülőtéri sztrájk miatt nem tudtak elrepülni a tengerpartra. A két pasi igencsak pácban van!

Szereplők:

Vörös Edit - Mildred
R. Kárpáti Péter - George
Csonka Zsuzsanna - Ethel
Heller Tamás - Humphrey
Házi Anita - Jennifer
Némedi Varga Tímea - Shirley

Rendező: Gergely Róbert

Az április 16-án elmaradt előadásra megváltott jegyek erre az előadásra érvényesek.

zenés vígjáték

Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres lesz. Gazdagságát azonban megkeseríti, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Az arisztokrata családoknál szolgáló Hyppolit megjelenése az újgazdag Schneider-házban számos nevettető, mulatságos helyzetre ad alkalmat. A pedáns komornyik mellett további bonyodalmakat okoz Nagy András mérnök, aki szerelmes Terkába, ezért inkognitóban dolgozik a cégnél, hogy a főnök lánya közelében lehessen. Schneiderné azonban már kinézett Terkának egy “jó partit”: Makátshoz, a jó családból származó udvarlóhoz akarja adni. A dolgok persze - ahogy egy jó vígjátékhoz illik - a végén szépen elrendeződnek, s otthon a nézők nagy része nevetve idézi fel a ma már klasszikus mondatot: „holnaptól a hagymát is hagymával eszem”. 

Szereplők: Frech Zoltán, Mikó István (Érdemes művész, Jászai Mari-díjas), Hűvösvölgyi Ildikó (Kossuth-díjas, Magyar Érdemrend lovagkeresztje), Szilvási Judit, Pásztor Máté, Benkő Péter (Jászai Mari-díjas), Boros Zoltán, Germán Lívia, Szabó Anikó, Bozsó József, Vass János Pál, Merk László. Szántó Szandra, Barsi Márton, Magyar Bernadett

Rendező: Mikó István (Érdemes művész, Jászai-díjas)

Az előadás hossza: 165 perc, 1 szünettel

Bérletes előadások a Nyírbátori Kulturális Központban:
2020. szeptember 2. (szerda) 19 óra
2020. szeptember 3. (csütörtök) 19 óra

Jegyek korlátozott számban kaphatók!

A március 31-én és április 1-jén elmaradt előadásokra megváltott bérletek és jegyek ezekre az időpontokra érvényesek.

hétfő, 20 július 2020 10:00

Nyári táborok 2020

Eldöntötted már, mivel töltöd a nyarat? Vágysz egy kis kalandra? Légy részese egy vagy akár több nyírbátori szervezésű tábornak, s szerezz minél több élményt a nyári szünetben! Kapcsolódj ki, töltődj fel egy-egy jó társaságban! Szerezz új barátokat, vagy találkozz a régiekkel!

 Minkah Fitzpatrick Jersey