Koncertek

péntek, 13 augusztus 2021 19:00

55. Nyírbátori Zenei Napok Kiemelt

55. Nyírbátori Zenei Napok

2021. augusztus 13. (péntek) 19.00

Helyszín: Római Katolikus Minorita Templom és rendház udvara

 

“Cimbalomvarázs” - a Magyar Kamarazenekar és Lisztes Jenő világhírű cimbalomművész közös produkciója.

 

Koncertmester: Bánfalvi Béla Liszt - díjas hegedűművész

A Magyar Kamarazenekar hivatása, hogy a magyar zenekultúra értékeiből, hagyományaiból táplálkozó, magas színvonalú komolyzenei produkciókat hozzon létre; innovatív művészeti felfogáson alapuló, egyedi zenei programokat alkosson.
E küldetés jegyében született Lisztes Jenő világhírű cimbalomművésszel közös produkciójuk: a „Cimbalomvarázs”.
Páratlan, virtuóz örömzenét kínál e produkció a hallgatóság számára. A műsoron olyan nagyszerű művészek darabjai hangzanak el egyedi, különleges hangszerelésben, mint Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája, Brahms Magyar Táncai, vagy Dinicu Tavaszi Horája. (A produkció teljes ajánlott műsorát a mellékelt színes ismertető tartalmazza. A műsor természetesen az igényeknek megfelelően változtatható. A produkció promo-hanganyaga cd lemezen elérhető.)
Lisztes Jenő cimbalomművész fiatal kora ellenére már meghódította tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit, többek között a New York-i Carnegie Hall-t. Tizenkét évesen megnyerte a rangos Rácz Aladár Cimbalomversenyt, azóta pedig a világ élvonalába tartozó művészekkel dolgozik együtt. Részt vett több hollywoodi sikerprodukció, többek között a Sherlock Holmes című mozifilm létrejöttében.
A nemzetközi hírű Magyar Kamarazenekar méltó társ ebben a rendkívüli zenei attrakcióban. A Zenekar a magyar zenekultúra nemzetközi hírű képviselője. Az alapvetően 16 tagú, olykor nagy szimfonikus zenekarrá is bővülő együttes tagjai a hazai komolyzenei élet jeles képviselői. A Zenekar elsődleges célja a magyar zenekultúra elmélyítése, képviselete, népszerűsítése Magyarországon, valamint a világ színpadain.
A Magyar Kamarazenekar rendszeresen dolgozik együtt világhírű magyar és külföldi szólistákkal, többek között a Kossuth-díjas Baráti Kristóf hegedűművésszel, a szintén Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművésszel, vagy Mischa Maisky nemzetközi hírű csellóművésszel. Rangos belföldi és külföldi fesztiválok, koncerttermek szereplője.
Repertoárja a klasszikus zene- és operairodalomra épül, de az egyéb zenei műfajokban is otthonosan mozog.
A Magyar Kamarazenekar alapítója, vezetője és koncertmestere Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész. Korábban évtizedekig az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Vonósok koncertmestere volt, valamint tagja volt a világhírű Bartók Vonósnégyesnek. A világ leghíresebb koncerttermeinek ünnepelt fellépői közé tartozik, pályafutása alatt eddig több, mint hatvan lemeze jelent meg. Munkásságáért a Liszt Ferenc-díj mellett többek között Bartók-Pásztory-díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.
Harminc éven át a Zeneakadémia adjunktusa, docense volt. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának vezető oktatója, a Doktori Tanács tagja.
 
A koncertek előtt elhangzik Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzenéje a Martin Brass Rézfúvós Együttes előadásában.
A debreceni Martin Brass Rézfúvós Együttes már több éve, jelen felállásában azonban 5 éve működik. A hangszerek mögött a fiatal, tanuló zenészektől, a tanult, de jelenleg már hobbyból zenélő embereken át egészen a profi zenészekig megtalálhatóak. Külön büszkeséggel tölti el őket, hogy több profi zenészt is a soraikban tudhatnak a debreceni Kodály Filharmóniából.
A zenekar repertoárja sokszínű és folyamatosan bővülő. A barokk zenétől, a klasszikusokon és egyházi műveken át egészen a filmzenékig, modern, napjainkban is hallható darabokig.
Az együttes művészeti vezetője Györgyfi Zsolt.
Vezényel: Andrási Tamás.
 
2021. augusztus 14. (szombat) 19.00
 
Helyszín: Nyírbátori Görögkatolikus Templom
 
Wings - a Szent Efrém Férfikar műsora
 
Négy földrész (Európa, Amerika, Afrika és Ázsia) szakrális zenéjéből válogat a Szent Efrém Férfikar műsora. Több mint 10 nyelven hangzanak fel az énekek a középkortól napjainkig.
A koncertek előtt elhangzik Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzenéje a Martin Brass Rézfúvós Együttes előadásában.
 
2021. augusztus 19. 17.00 (csütörtök)

Helyszín: Nyírbátori Református Templom
 
 Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Cantemus Vegyeskar műsora
 
Az 1951. óta működő zenekar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legjelentősebb komolyzenei hangszeres együttese. A tagságot hivatásos zenészek alkotják, akik nagyobb részben a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola, valamint a megye és a szomszédos megyék zeneiskoláinak tanárai, rendszeres közreműködők hangversenyeiken a szomszédos megyék hivatásos zenekarainak művészei.
Több, mint 60 éves fennállásuk óta olyan jelentős karmesterek vezetésével adtak hangversenyeket, mint Kóródi András, Molnár László, Medveczky Ádám, Török Géza, Kovács László, Kováts Zoltán, Dorel Murgu, Bartal László, Ménesi Gergely, Somos Csaba, Paul Breidenstein, Antal Mátyás, Drahos Béla, Gál Tamás, Dobszay Péter. A hangversenyeken olyan neves vendégművészeket kísértek, mint Jandó Jenő, Falvai Sándor, Ruha István, Perényi Miklós, Perényi Eszter, Szenthelyi Miklós, Szecsődi Ferenc, Szabadi Vilmos, Fátyol Rudolf, Hauzer Adrienn, Molnár András, Kováts Kolos, Pitti Katalin, Matúz István, Jávorkai Sándor, Jávorkai Ádám, Allen Vizzutti.
2009. óta működnek együtt Szabó Soma karnaggyal, aki az utóbbi években hangversenyeiknek egyre több alkalommal karmestere is.
Zenekari repertoárjuk széles skálán mozog, mind a zenetörténeti korszakok, mind az előadói apparátus tekintetében, a barokk kamarazenétől kezdve, a klasszikus, romantikus, 20. sz.-i nagy szimfonikus alkotásokon át az oratorikus művekig, sőt az igényes szórakoztató zenéig.
Hazai vendégszereplések:
A megye városain kívül: Debrecen, Budapest, Aggtelek, Jászberény, Tokaj, Szerencs.
Külföldi fellépések:
Ungvár, Beregszász, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Nagykároly, Németország, Finnország, Lengyelország.
Cantemus Vegyeskar
A Cantemus Vegyeskar megalakulását a belső igény szülte. A közös éneklés gyermekkorban megélt nagyszerű élménye. A kórus első megjelenése 1993-ban a Kodály Iskola fennállásának 100 éves évfordulóján Thomas Tallis híres negyvenszólamú motettájával, a Spem in Aliummal nemcsak a közönségre tett nagy hatást, de már ekkor érezhető volt: elkerülhetetlen, hogy a kóruséneklés eme legteljesebb formájának, a vegyeskari éneklésnek ne legyen folytatása.
Műsor (szünet nélkül):
Mozart: Vesperae Solennes de Confessores KV 339 kb 27 perc
John Rutter: Hymn to the Creator of Light kb 8 perc
John Rutter: Gloria kb 16 perc
A koncert előtt elhangzik Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzenéje a Martin Brass Rézfúvós Együttes előadásában.
 
A koncertek ingyenesek!
 
A részvétel feltételeit a koncertek időpontjában érvényes kormányrendelet határozza meg!

zenei napok 2021 ujratordelt

 
 Minkah Fitzpatrick Jersey