Kulturális Központ

2017. augusztus 05., szombat 15:00

IX. Nyírbátori Fúvószenei Találkozó

Szerző:

Nyírbátori Fúvószenei Találkozó kilencedik alkalommal a Nyírbátori Kulturális Központ lépcsőpiramisán

2017. augusztus 5. (szombat) 16 óra

Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzene három trombitára, négy kürtre, három harsonára, és tubára - Toronyzene a Polgármesteri Hivatal erkélyéről a Kelet Brass Band fúvósainak közreműködésével.

Fellépő együttesek:

Nyírbátori Koncert Fúvószenekar: A Nyírbátori Koncertfűvószenekar 1980-ban alakult. A zenekar tagságát a nyírbátori és környező települések zeneoktatási intézményeinek növendékei, valamint az évről-évre visszajáró idősebb fúvósok alkotják. Az elmúlt 35 évben Európa csaknem valamennyi országában felléptek már, sikerrel képviselve a magyar fúvószenekari kultúrát. Műsoraikat indulókból, operettekből, könnyű-, popzenei, szórakoztató és filmzenékből állítják össze. Két CD-lemezük készült, amelyek nagyon sikeresek. Nyírbátor zenei életének rendszeres résztvevői. A zenekar karnagya: Fazekas Mihály

- Fiatal Fúvósok Zenekara: Nyírbátor legfiatalabb fúvósnövendékeiből alakult zenekar. A zenekar karnagya: Fazekas Mihály

Szeged Trombone Ensemble: A Szegedi Harsonaegyüttest 2006-ban Gyivicsán György alapította egyetemista növendékeiből. 2011 őszén az együttes németországi turnén vett részt. 2012-ben az Ordo Hungariae felkérésének eleget téve készítettek el három hangfelvételt Liszt Ferenc és Richard Strauss művek átirataiból.
A Szegedi Harsonaegyüttes több tagja külföldön (Svájc, Németország, USA) gyarapította mesterségbeli tudását, melyet különböző kamarazenei formációkban, szimfonikus zenekarokban, illetve szólistaként kamatoztatnak.
Az együttes a magas művészi színvonalon túl a zenetörténet nagy mestereinek műveiből készült átiratokat képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólaltatni.
A több száz évnyi értékes, írott zeneirodalmat felölelő műsorkészletük a reneszánsz muzsikától a klasszikán és romantikán át egészen a kortárs zenéig terjed. Színes repertoárjukhoz tartoznak további jazz és könnyűzenei számok, valamint filmzene adaptációk.

Kelet Brass Band: Újraértelmezve a fúvószenekar fogalmát, a Kelet Brass Band 2016 februárjában alakult Nyíregyházán. A zenekart a fehérgyarmati származású trombitaművész, Koi Gergő alapította abban a reményben, hogy a „modern fúvószenekar” életérzést, ami külföldön már régóta felkapott zenei stílus, ismertté tegye Kelet - Magyarországon. Az együttes rendszeres szereplője magyarországi és külföldi fesztiváloknak, rendezvényeknek, klubkoncerteknek. A nyolc főből álló formáció mai modern slágereket és ismert örökzöldeket szólaltat meg rézfúvós hangszereken, dobszerelésen, énekkel: megafonon.
A zenekar tagjai: Koi Gergő - trombita, Bócz István - trombita, Varga Gábor - trombita, Jávorka László - tenorszaxofon, Ádám Kristóf - harsona, Szilágyi Ákos - harsona, Nagy Ferenc - tuba, Kiss Péter - dobszerelés

- Papa Jazz Seven: A zenekar alapvetően a dixieland, ragtime és tradicionális jazz műfaját képviseli. Az éneknek nagyon fontos szerepe van a műsorunkban, főleg magyar nyelven. Három énekes is színesíti a csapatot, akik emellett kitűnően játszanak többfajta fúvós hangszeren is. A zenekar programja vidám, szórakoztató és táncolható.

A koncert ingyenes.

fuvotalalkozo9

 
2017. augusztus 05., szombat 16:00

Az 51. Nyírbátori Zenei Napok programja

Szerző:

A nyírbátori Református templom ősi falai között 1967 nyarán csendült fel először Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, mely megalapozta a Nyírbátori Zenei Napokat. A jó minősítéssel fémjelzett komolyzenei, fél évszázados programsorozat követve a hagyományokat, évről évre változatos zenei kínálattal várja a zenekedvelő közönséget. A színes események újra és újra megmutatják a zene megannyi arcát. A fesztivál célja, hogy a klasszikus műfajok és darabokon kívül, a szellemi örökség ápolásán túl, a modern kor legfülbemászóbb dallamai is felcsendüljenek a koncerteken. Fúvószenei találkozó, fanfárok, különleges zenei csemegével szolgáló koncertek és egy méltóságteljes, ünnepi zárókoncert várja idén is a zene szerelmeseit. Mindemellett csodálatos látvánnyal várja látogatóit a Református templom, a Római Katolikus Minorita templom és rendház és a Görögkatolikus templom. További kalandokra hív a legendákat bemutató Várostörténeti sétány és a Báthori Várkastély Panoptikuma, mely a Báthoriak korába invitálja időutazásra látogatóit.

51nyirbatorizeneinapokprogram

2017. augusztus 07., hétfő 19:00

Cinemagic - Mozivarázs

Szerző:

Cinemagic – Mozivarázs – a Szolnoki Szimfonikus Zenekar műsora
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ színházterme

2017. augusztus 7. (hétfő) 19 óra

Az 1965-ben alapított Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2012-től kiemelt minősítésű hivatásos szimfonikus zenekar. Művészeti vezetője már nyolcadik esztendeje Izaki Maszahiro japán karmester. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig szinte minden stíluskorszakot felölel. A város és a térség zenei igényeinek kielégítése mellett kiemelkedő feladatának tekinti az ifjúság zenei nevelését is, melynek hagyománya az alapítás időpontjáig nyúlik vissza. Az együttes Európa számos országában járt, így Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Finnországban, valamint Európán kívül Japánban is több alkalommal fellépett, népszerűsítve ezzel hazánk, szűkebb térségük és Szolnok város komolyzenei kultúráját.

A varázslatos zenei összeállításban közismert filmek népszerű zenéiből kap ízelítőt a közönség. A filmrészletek kivetítésével a produkció még élvezetesebbé és színesebbé válik.

Vezényel: Cser Ádám karmester
Cser Ádám karmester, zeneszerző 2010-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Ligeti András osztályában, közben a Bécsi Zeneakadémia Erasmus hallgatója volt Mark Stringer vezetése alatt. 2008 és 2011 júliusában részt vett Peskó Zoltán karmesteri mesterkurzusán, 2009 nyarán pedig Eötvös Péter mesterkurzusának volt aktív résztvevője. Tizenegy éves kora óta foglalkozik zeneszerzéssel. Jelenleg a III. szimfóniáján dolgozik.

2011 áprilisában meghívást kapott Bernard Haitink karmesteri mesterkurzusára a Lucerni Tavaszi Fesztiválra, ahol százhetven jelentkezőből hét kiválasztott között vezényelhette a Lucerni Fesztiválzenekart. 2011 májusában tizenegyedik helyezést ért el a Memphis Karmesterversenyen, majd júliusban Jorma Panula kurzusa alatt a portói Casa da Musica zenekarát dirigálta. 2012 májusában Lorin Maazeltől meghívást kapott Koppenhágába, a Malko karmesterversenyre, majd 2012 szeptemberében a londoni Donatella Flick karmesterverseny döntőjére invitálták. Asszisztensként Juanjo Mena karmester mellett dolgozott a Bergeni és a Manchesteri BBC Zenekarnál. Számos színházi produkció dirigense és zenei vezetője.

2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestere.

Jegyár: 2500 Ft

cinemagic

2017. augusztus 12., szombat 19:00

Anima Musicae Kamarazenekar

Szerző:

Anima Musicae Kamarazenekar - Anima Musicae Chamber Orchestra

2017. augusztus 12. (szombat) 19 óra
Helyszín: a Római Katolikus Minorita templom és rendház belső udvara

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból, illetve korábban végzett növendékeiből.
Megalakulása óta számos díjban részesült: 2011-ben a bécsi V. „Summa Cum Laude” Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima díjat. 2014-ben a T.I.M. (Torneo Internazionale di Musica) Párizsban rendezett nemzetközi zenei versenyen a több, mint háromezer induló között kamarazenei kategóriában harmadik helyezést ért el. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló lemezét, melyen Mozart művei szerepelnek; második lemezfelvételére pedig még ebben az évben sor kerül.
A zenekar missziója: a komolyzenét a legfiatalabbakkal is meg kívánja ismertetni, szerettetni ifjúsági koncertsorozatainak keretein belül.

Jegyár: 1500 Ft

 

anima

„Változnak az évszakok” – a Kossuth-díjas Balázs Fecó koncertje

2017. augusztus 13. (vasárnap) 19 óra
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ színházterme

1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott.
Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. A hard-rock stílus dallamosabb változatát játszották. Az 1981-es táncdalfesztiválon a "Homok a szélben" című dalukkal óriási sikert arattak. Balázs Fecót 1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 1986-ban a Korál feloszlott.
1986-tól Fecó szólókarrierbe kezdett. Filmzenéket komponált: Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak. Belefogott a romos sitkei kápolna felújításába; koncerteket rendeztek, és a bevételekből állták a felújítás költségeit. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be. Balázs Fecó 1987-ben EMeRTon-díjat kapott. 1988-ban "Kőfalak leomlanak" címmel oratóriumot írt. Szintén ebben az évben az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját kapta az oratóriumért és a Hölgyeim elég volt című színházi darab zenéjéért.
1997-ben 12 év után újra összeállt a Korál együttes, és egy koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet (EMeRTon-díj). 1998-ban Liszt-díjat kapott és koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol "Újjászületés" című, szintén 1998-ban megjelent lemezét mutatta be. 1999-ben jelent meg Évszakok című könyve, valamint a Huszka Jenő-életműdíjat is ez évben kapta.
2000 tavaszán jelent meg új nagylemeze, a Csönd éve. 3 korábbi nagylemezét tükrözi, amelyek nem jutottak el a médiába.

Balázs Fecó egyedi zongorakoncerttel érkezik a városba, melynek címe: ’Változnak az évszakok’. Ezen a koncertjén életútjának minden nagy slágere elhangzik. Majd 50 év termése, híresebbnél híresebb slágerek és néhány meglepetés is felcsendül, az előadóesten.

Jegyár: 2500 Ft

balazsfeco