Rendezvények

Vályogos Gréta

Vályogos Gréta

2017. december 03., vasárnap 15:00

Nyírbátor Város Karácsonyfája

2017. november 27., hétfő 12:00

Adventi kézműves pályázat

 

kezmuves karacsony 2017

2017. november 11., szombat 15:00

Márton-nap

Nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket Márton-nap alkalmából november 11-én (szombaton) 15 órától a Báthori Várkastélyba. Őszi kézműves foglalkozást tartanak a Debreczeni Produkció munkatársai, ahol kicsik és nagyok különféle technikákat próbálhatnak ki, mint például a mézeskalácssütést, írást lúdtollal, csuhézást, lakásdekorációs magképek és ludas kitűzők készítését. Kézművesek segítségével megformálhatjuk a Szent Márton-legenda szereplőit, lampiont és "harisnya" libát készíthetünk.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

16 órától a Kacor király című interaktív bábszínházat tekinthetjük meg a Vajtó Produkció előadásában.

Kóstolóként libazsíros kenyeret és teát kínálnak a Báthori István Nyugdíjas Klub tagjai.

A délutáni programon való részvétel ingyenes.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

18 órától a Kőtár Étteremben Márton-napi menü várja a felnőtteket.

Előétel: Libamájpástétom fűszeres krutonnal

Főétel "A": Rozmaringos, fokhagymás, konfitált libacomb, sütötökös burgonyapürével és vörösboros lilakáposztával

Főétel "B": Aszaltszilvával és mozzarellával töltött libamell szezámmagos bundában, petrezselymes rizzsel és bíborszósszal

Desszert: Lúdláb torta

A Márton-napi lúdvacsora után "Márton poharával", vagyis novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba.

Ital: Egy pohár a ház borából (vörös vagy fehér), egy üveg ásványvíz.

A vacsoraest kísérő programja a Debreczeni Produkció Borivóknak való pajzán történetek című előadása.

A vacsorán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Korlátozott számban kaphatóak a jegyek. Az étterem befogadóképessége 50 fő.

martonnap

2017. november 08., szerda 10:00

Életre kelt mesehősök - Süsü és barátai

Mirr-Murr, Oriza Triznyák, Sebaj Tóbiás, a Nagy Ho-ho-ho horgász, Pom-Pom, Süsü a sárkány . . . és még nagyon-nagyon sokáig sorolhatnánk társaikat! Ők, Csukás István halhatatlan mesefigurái. 

Méltán mondhatjuk, hogy a Mesebirodalom „Örök Darabjai”, akiken valóban nem fog az idő vasfoga.  Megszületésük óta immár több mint negyven év telik el, de napjainkban, gyermekeink számára még ma is éppen olyan kedves és létező figurák, mint amilyeneknek mi, mai felnőttek éltük meg egykor, gyermekkorunkban. Ők tehát valóban kikophatatlanok!

E csodás mesebeli főszereplők egy kiállítás keretében „teljes embernagyságban” most a valóságban is megjelennek, kilépve a mesekönyvek, mesefilmek világából.   A Kossuth-, Prima Primissima-, József Attila – díjjal és még számos egyéb szakmai nívós elismeréssel kitüntetett kortárs magyar író, költő és esszéíró figuráit Megyeri János szobrászművész kelti újra életre tárlatában, egy, a SÜSÜ ÉS BARÁTAI- ORSZÁGOS UTAZÓKIÁLLÍTÁS  keretében!

A művész által megalkotott egyedi mesevilág öt nagyjelenetből áll, amely 16 egyedi ábrázolású – ebből 10 mesealak nagyméretű-  figurát mutat be az érdeklődőknek a már jól ismert mesékből.

-        A bejáratnál Süsü és a karján ülő Kis Királyfi köszönti a látogatókat.

-      Az első jelenetben a Pom-Pom meséiből ismert Picur látható, akinek a fején ül a címadó szőrmók figura. A kislány, kezében egy tábla csokit nyújt éppen Gombóc Artúrnak, aki mint köztudott, minden csokit nagyon szeret.

-       A következő jelenetet nézve Halász Judit szelíd hangja csendül fel sokakban, hiszen Mirr Murr, Oriza Triznyák, és a Kiscsacsi ember nagyságú bábuja kedvesen néznek reánk.

-       A tárlatban Sebaj Tóbiást is megtaláljuk egy cica és egy kutyus társaságában.

-    Sokaknak ugyancsak nagy kedvence, a Nagy Ho-Ho-Ho horgász, akit egyszerűen nem lehet kihagyni a mesefigurák népszerű sorából! Ő, az egyik kezében pecabottal, másik kezében pedig csalival áll előttünk, így elevenítve meg előttünk ezt a kedves mesét. 

 

A tárlat 2017. november 8 és 22. között tekinthető meg a Nyírbátori Kulturális Központ aulájában.

susu es baratai

2018. február 01., csütörtök 19:00

Bérleten kívüli előadásaink

Bérleten kívüli előadás keretein belül 2018 februárjában Pikali Gerda és Rékasi Károly főszereplésével, Verebes István rendezésében a Boldogság című darab, 2018 áprilisában a Bagoly és Cica című vígjáték érkezik Nyírbátorba, Jordán Adél és Szabó-Kimmel Tamás főszereplésével.

berleten kivul plakat

2017. november 03., péntek 19:00

Újra stand up comedy Nyírbátorban

A stand up comedy képviseletében november 3-án Badár Sándor, Bruti és Ricsifiú látogat Nyírbátorba. Jegyek még kaphatók!

Badár Sándor Karinthy-díjas magyar színész, humorista 

Utánozhatatlan karakter. Sajátos humora, rögtönzései és nem utolsósorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette. Szöveget nem szeret tanulni, a felvételeken legtöbbször improvizál. Nem hivatalos rekordként egyszer hét és fél órán át beszélt a közönséghez a Szegedi Ifjúsági Napokon. 

Forrás: Wikipédia

Bruti  (polgári nevén: Tóth Imre) humorista, dalszerző, zenész, műsorvezető.

Tizenévesen kezdett gitározni, majd több debreceni zenekarban játszott 1987 és 1995 között. Leginkább blues, rock n' roll zenészként ismerik. A '90-es évek elején a Marshall zenekarral kiadták a "Pénz a bőr alatt" c. albumukat. Később a zenekar feloszlása után, saját dalokon dolgozott. 2003-ban került a debreceni Friss rádióhoz, ahol a Trisó (közélet, humor) műsorban szerepelt évekig. 2006-ban műsorvezető társával, Varga Attila "Sixx"-szel saját rádióműsort indított Fotelpatkányok néven. Külföldi és magyar sorozatokat boncolgattak. Ekkor rendszeresen írt a Hogyvolt blogra is. 2008-ban részt vett a Dumavölgy – Humorvár rendezvénysorozaton Nagyvázsonyban, ahol dalszerzőként és előadóként is bemutatkozott. Ekkor kezdődött humorista karrierje, és ugyanitt lépett fel először az MR1-Kossuth Rádió Rádiókabaré c. műsorában is, ami azóta rendszeressé vált Bruti és a Kültagok néven. Ugyanebben az évben, ősszel bemutatkozott a Godot Dumaszínházban, a Fiatal Félőrültek Fesztiválján is, majd novemberben társulat tagja lett. Az ország számos pontján fellép, 2009-től állandó szereplője a Comedy Central csatorna, Comedy Central bemutatja c. műsorának, majd az RTL Klubon futó, Showder Klubban is. 2013-ban létrehozta a Dallal a Falnak című egész estés műsort, ahol a Bruti és a Kültagok nevű swing zenekarával játsszák a dalait stand-up betétekkel. A zenekar eredetileg a debreceni Párdon zenekar a következő felállásban: Kiss Virág - Ének, Blaskovits Attila - ütősök, Hegyes Bertalan - bőgő, basszusgitár, Hernyák Marcell - zongora, Varga Gergely - trombita. 2014 augusztusában megvált a Dumaszínháztól, azóta szabadúszó. Debrecenben él, szabadidejében sorozatokat néz, számítógépes játékokkal játszik és hangszereket gyűjt.

Forrás: Wikipédia

Ricsifiú

Színészből lett komédiás, ismerős hangú vicces ember. A színpad iránti elkötelezettsége már gyerekkorában elrendeltetett, és pályamódosítása ellenére sem múlik. Thália istennő reformer lelkű apostola, rádiós műsorvezető, állomáshang, egy hírszerkesztő angoltanárnő férje, nem mellesleg boldog apuka. A főiskola felvételi bizottságát is megnevettette, de ez ott nem jelentett sikert. A vidéki emberek városi hangja, a nagyvárosban élő falusi legény. A szolgálati halottaskocsi vidám lelkű idomárja, a Morzsi-gyászoló locsolkodó-bajnok, az ibrányi Ricsifiú élethű mása, lemezlovas, a közszolgálat valódi hangja.

Forrás: dumaszinhaz.hu

standup

2017. november 23., csütörtök 18:00

Bátori estek

 BÁTORI ESTEK

Nyírbátori Városháza Díszterme

 

 

2017. november 23. 18 óra

"E MÁIG VÁNDOROLTAM"

Kazár Tíciána és a Tamás Kombó világzenei műsora


Kazár Ticiána és a Tamás Kombo, világzenei műsorában a népdal áll a zeneszámok középpontjában. A dalok köré szőtt zene azonban teljesen más ízt ad az eredeti népdaloknak. Különböző stílusok fúziója: az akusztikus dzsessz, a folk, a kortárs klasszikus zene és a könnyűzene elemei ötvöződnek a koncerten.

Jegyár: 1000 Ft

 

 

2018. február 7. 18 óra

"ZENEKÉPZELET" avagy a hangok mögött rejlő üzenetek

négykezes zongoradarabok versekkel

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt

Vidéki és határon túli turnéik mellett számos felkérést kapnak a tengeren túlról. Többször koncerteztek New Yorkban, bejárták Kanadát, s a clevelandi, chicagói és a St. Louis-i közönség is szeretettel fogadta őket. Amikor csak tehetik, a gyerekeket is magukkal viszik a turnéra, sőt van olyan produkciónk, amiben ők is részt vesznek. 2013-ban a 6. alkalommal megrendezett Házasság hetének arcai lehettek.

Jegyár: 1000 Ft

 

 

 

2018. április 3. 18 óra

„ÉLETKÉPEK”

Swing a la Django

A Magyarországon és külföldön már egyaránt sokszor bizonyított tagokból álló Swing à la Django együttes egy innovatív zenekar. Különleges stílusötvözetet teremtettek, zenéjük hangzásában harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet ők hungarian django swingnek neveznek. Koncertjeiken a gyökerekhez mennek vissza, legnagyobb ihletőjük Django Reinhardt - a belga származású műfajteremtő gipsy-jazz gitáros - nyomdokaiba lépve idézik fel a 30-as 40-es évek hangulatát. A zenekar tagjai között olyan művészek játszanak akik már több neves együttes tagjaként bejárták a világ nagy zenei pódiumait, többek között a Besh' o' drom, Budapest Klezmer Band, Dohnányi Szimfonikusokkal.

Jegyár: 1000 Ft

 

14 éves korig ingyenes
Bértletár: 2500 Ft
Nyírbátor Barát Kártyával, Nyírbátor Városkártyával: 2250 Ft

2017. október 25., szerda 17:00

My little pony

Magyarul beszélő, amerikai-kanadai családi animációs film

Létezik egy varázslatos birodalom, Equestria, ahol a színes kis pónik boldogan tengetik az életüket. Itt laknak a jóbarátok: a csodálatos és nagyon okos unikornis, Twilight Sparkle, a legtalálékonyabb farmerlány, Applejack, a szivárvány sörényű pegazus, Rainbow Dash, a csacska és mindig mókára kész póni, Pinkie Pie, a kedves és őszinte, Fluttershy, és a divatban nagyon járatos Rarity.
Ám egy nap a gonosz és vasöklű uralkodó, Storm király szemet vet a kis pónik hazájára, akik összefognak és útra kelnek a védelmet nyújtó városka, Ponyville határain túlra. Felejthetetlen utazás veszi kezdetét, miközben új barátokat ismernek meg, veszélyes kalandokba bonyolódnak, és a barátság csodálatos erejét bevetve próbálják megmenteni otthonukat. 

forrás: port.hu

2017. október 25., szerda 19:00

Hóember

Magyarul beszélő, amerikai horror krimi

Amikor leesik az első hó, és Harry Hole, az elit nyomozóosztag vezető detektívje egy eltűnt áldozatról értesül, arra gyanakszik, hogy egy rejtélyes sorozatgyilkos lépett újra akcióba. Egy éles elméjű újonc segítségével Harrynek több évtizedes régi ügyeket kell összekötnie ezzel a brutális új üggyel, ha túl akar járni a felfoghatatlanul gonosz gyilkos eszén a következő hóesés előtt. 

forrás: port.hu

2017. november 25., szombat 19:00

Kovács Kati Nyírbátorban

Kovács Kati Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő koncertjét 2017. november 25-én hallgathatjuk meg a Nyírbátori Kulturális Központ színház- és koncerttermében.

A magyar könnyűzenei élet kiemelkedő egyénisége, aki a 20. század egyik legtermékenyebb és legsokoldalúbb művészei közé tartozik. Több mint ötven éve tartó pályafutása során számos állami és szakmai kitüntetéssel ismerték el.

„Kovács Kati életében a normákat tisztelő és betartó, miközben éneklésében mindig a végső határokat feszegető művész. Tehetsége vitathatatlan, hangja egyedülálló. A szeretet szolgálója, miközben abszolút öntörvényű és mindig a maga útját járja. Igazi szabad lélek.”
– Szegő András

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez az 1960-as évek óta több ezer sikeres koncert, több millió eladott lemez és számtalan sláger fűződik. Az énekesnő közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezzoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Kovács Katinak 108 magyarországi és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 39 album. 328 gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint 475 hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.

Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóknak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. A világ 5 kontinensén (Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, valamint Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg felvételei. Dalait lefordították még cseh, francia, finn, olasz és spanyol nyelvre is. Az „Év énekesének” választották többek között Angliában és Németországban is.

Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock, a beat és a pop zenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője.

„Addig fogok énekelni, amíg élek és létezem.”
– Kovács Kati

Jegyár: 2500 Ft

kovacskati